Åre kommun har blivit utsedd till Årets nyföretagarkommun 2019. Priset delades ut tidigare idag i Stockholm.

Olof Holmgren, nyföretagsrådgivare i Åre kommun, och Can Savran (C), ordförande i Åre kommuns utvecklingsutskott, var på plats och tog emot priset. Så här löd motiveringen:

"Årets nyföretagarkommun har under många år legat i topp i nyföretagandet. Den framgångsrika besöksnäringen skapar ringar på vattnet vilket möjliggör för många nya, olika typer av företag startas och ger försörjning åt många. Resultatet är en vinnande mix av företag på såväl en lokal som en digitalt gränslös marknad. Därför är Åre, åter igen, Årets nyföretagarkommun 2019."

– Det roliga är att nyföretagandet inte längre endast kretsar kring besöksnäringen. De senaste åren har vi sett att kunskapsintensiva företag väljer att etablera sig i vår kommun. För nästan 20 år sedan startade jag själv mitt företag i Åre och idag har jag äran att som kommunalråd för Åre kommun få ta emot priset som Årets nyföretagarkommun 2019. Under dessa 20 år är det tusentals företag som har startats i vår lilla kommun. Det kan bara beskrivas med två ord – helt fantastiskt, säger Can Savran, (C), ordförande i Åre kommuns utvecklingsutskott.

Mycket tacksam för supporten

Priset delades ut för femtonde året i rad på Sveriges största mässa för nya företag, ”Eget företag”. Bakom utmärkelsen står Visma och NyföretagarCentrum.

– I Åre kommun har vi skapat ett arbete som främjar nyföretagande. De senaste åren har vi anställt personer som jobbar med att främja evenemang, nyföretagande och företagsetableringar. Våra politiker är ofta själva egenföretagare och förstår företagarnas förutsättningar och utmaningar, säger Martin Söderström, tillväxtchef i Åre kommun.

Express Bilservice är ett nytt företag i Åre kommun som startade i maj 2019. Bakom företaget står Ali Rafzali, som startade företaget när han och hans fru fick uppehållstillstånd i Sverige. Han är mycket tacksam för den support han fått via Åre kommuns nyföretagarrådgivning. Han menar att det alltid har funnits tid att ställa frågor och få hjälp.

– Sedan vill jag verkligen tacka Björn Göransson och all personal på Åre Maskinservice samt Staffan Olofsson på Åre Fjällager för all hjälp de gett mig i samband med starten, berättar Ali.

100 000 kronor till lokala initiativ

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan Åre kommun, Visma och Nyföretagarcentrum. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.

I fjol utsågs Vellinge till Årets nyföretagarkommun. 2009 delade Åre och Strömstad på utmärkelsen.