Mycket mat slängs i onödan. I genomsnitt slänger varje person ca 19 kilo fullt ätbar mat i soporna varje år. Därtill tillkommer cirka 26 kilo i form av mat och dryck som hälls ut direkt i avloppet.

 

Förutom att det är dyrt finns det fler skäl till att minska det onödiga matavfallet. En familj på fyra personer kan slänga mat för mellan 3 000 och 6 000 kronor per år. Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring 2 miljoner tonkoldioxid. Det motsvarar cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

 

Här är några tips att börja med

* Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
* Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
* Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras. För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller särskilda kostråd.
* Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.
* Förvara maten rätt:  
* Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är 4-5 °C.
* De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt.
* Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.

Mycket mat slängs i onödan. Det finns mycket pengar att spara genom att arbeta med att minska det onödiga matavfallet inom verksamheten, samtidigt som man bidrar till en bättre miljö. Genom god planering och bra förvaring går det att minska uppemot 30 %.


Här är några tips att börja med

* Arbeta aktivt med att minska matavfallet
* Sätt upp mål
* Mät och följ upp hur mycket matavfall som slängs eller returneras i verksamheten.
* Få verksamhetens medarbetare att reflektera över hur mycket som slängs genom att synliggöra mängden matavfall.
* Planera inköp och lagra alla matvaror efter datum och rätt temperatur.
* Hitta kreativa metoder för att ta tillvara på rester och livsmedel som är på gränsen till att bli för gamla. De till exempel bort till välgörenhet eller erbjud doggybag till gäster och personal.
* Planera matsedeln och portionsstorlekarna väl. Erbjud olika storlek på portioner.
* Laga maten i flera omgångar för att undvika att det blir för mycket rester.
* Involvera och engagera alla – personal, medarbetare, gäster, elever och pedagoger med flera.

Mer tips och råd kan du hitta på bland annat på mindrematsvinn.nu, slangintematen.se, och slv.se.