I jakt på ständiga förbättringar går nu Åre kommun, Svenska skidförbundet och Mittuniversitetet samman för att skapa bättre förutsättningar för de alpina skidåkare som vill kombinera högskole- och universitetsstudier med sin elitsatsning. Från och med augusti 2019 kommer de skidåkande studenterna ha Åre och den alpina nationalarenan som utgångspunkt för sin träning och för sina studier på Mittuniversitetet.

Sedan flera år tillbaka har svenska elitskidåkare haft möjlighet att kombinera studier och elitskidåkning på Mittuniversitetet i Östersund genom ett samarbete mellan Svenska skidförbundet, Östersunds kommun, Mittuniversitetet och Region Jämtland Härjedalen.

Flyttar närmare den alpina kärnan

Nu flyttar de alpina skidåkarna till Åre för att komma närmare den alpina kärnan genom närheten till den alpina nationalarenan och än mer kunna dra nytta av det nyetablerade Åre Alpine Center of Excellence.

– De elitaktiva som söker sig till Skiduniversitet gör det i stor utsträckning för att kunna satsa vidare på sin alpina karriär. Nu vill vi ytterligare optimera vår plattform för denna utveckling genom att knyta universitetsverksamheten närmare vårt alpina nav med nationalarenan och Åre Alpine Center of Excellence som utgångspunkt, berättar Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Svenska skidförbundet.

Genom att knyta verksamheten närmare kärnan i Åre så har Svenska skidförbundet förhoppningar om att ytterligare kunna växa och närma sig målsättningen om att ha 150 elitaktiva i postgymnasial utbildning år 2022.

”Drar in världen till Jämtland”

– Mittuniversitet och den alpina delen av Svenska skidförbundet har ett mycket gott och tätt samarbete. Båda parter har dessutom gemensamt att vi drar in världen till Jämtland. Det fördjupade samarbetet med Åre kommun är dessutom mycket positivt då det stärker kopplingen till hela regionen. Det lägger en god grund för ytterligare samarbeten mellan Åre kommun och Mittuniversitetet inom andra områden, säger Anders Fällström, rektor för Mittuniversitetet.

Nästa steg i utvecklingen

För Åre kommuns del innebär det här nästa steg i utvecklingen.

– Först kom turisterna, sedan kunskapsföretagen. Nu tar vi nästa steg och etablerar högre utbildning. Det är riktigt bra för oss som vill leva och bo här och en framgång för Åre, säger Can Savran (C), kommunalråd i Åre kommun.

Pressbilder

Kontakt

  • Can Savran (C), kommunalråd i Åre kommun: 070-541 47 38
  • Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Svenska skidförbundet: 073-180 83 94
  • Anders Fällström, rektor för Mittuniversitetet: 010-142 86 40