Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller hög ålder inte kan ta dig till en vallokal eller förtidsröstningslokal kan du rösta genom bud. För dig som saknar möjlighet att själv ordna med bud och vittne tillhandahåller valnämnden i Åre kommun ambulerande röstmottagare.

Ambulerande röstmottagare ersätter, efter ändringar i vallagen, det som förut kallades kommunala bud. Skillnaden mellan bud och ambulerande röstmottagare är att budet endast är en transportör av väljarens röst. De ambulerande röstmottagarna däremot tar emot röster på samma vis som i en förtidsröstningslokal.

Mer information:

  • Det finns även samiskt talande ambulerande röstmottagare.
  • Buden kommer vara tillgängliga under hela förtidsröstningsperioden 8 maj – 26 maj.
  • Samtliga röstmottagare är tjänstemän anställda av Åre kommun och legitimerar sig alltid vid hembesök.

Hur bokar jag?

Bokning kan ske 8 maj - 26 maj på följande sätt:

  • Bokning per telefon: 076 828 33 23.
  • Bokning per e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Glöm inte att ange namn, adress, telefon, och eventuell mobiltelefon. Efter din anmälan kontaktar vi dig för tidsbokning.

Röstning med de ambulerande röstmottagarna går till så här:

De ambulerande röstmottagarna har med sig allt som krävs för att rösta. Du behöver ha röstkort och en giltig id-handling. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Röstmottagarna tar sedan med sig fönsterkuvertet med din röst till valkansliet som ser till att det på valdagen kommer till det valdistrikt du tillhör.

Det finns även samisktalande ambulerande röstmottagare. Ange i anmälan om du önskar detta.