Medborgarförslag barn och politiker

Sexåriga Lola Hamlin lämnade in ett medborgarförslag – hon vill att barn ska röra på sig mer.

En regnig dag för några månader sedan satt Lola Hamlin, sex år, hemma vid köksbordet i Åre och ritade. Teckningen föreställde en inomhushall med olika trampoliner, rutschkanor, bollar och ett klätternät. När Lolas mamma, Sofia Stenstrand, frågade vad hon skulle göra med teckningen sa Lola bestämt:

– Ge den till de som bestämmer!

Sagt och gjort. Kort därpå skickade Sofia in dotterns teckning som ett medborgarförslag till Åre kommun. I anslutning till teckningen fanns även en utförlig beskrivning som Lola hade skrivit ihop:


”HEJ ÅRE KOMMUN

JAG TYCKER ATT ALLA BARN SKA RÖRA PÅ SIG MER. DET SKA INTE KOSTA MYCKET. HÄR KOMMER MITT FÖRSLAG.

FRÅN LOLA 6 ÅR”


 

När Åre kommun tog emot Lolas medborgarförslag skickades det vidare till Anette Lundin Grip på kultur- och fritidsavdelningen som fick i uppdrag att besvara medborgarförslaget. För att få veta mer om förslaget åkte Anette hem till Lola för att prata mer med henne.

Presenterades för kommunstyrelsen

Den 15 maj var Lolas medborgarförslag en av punkterna på kommunstyrelsens dagordning. Under sammanträdet presenterade Lola och Sofia förslaget för de styrande politikerna.

– Om barn inte har en hall att vara i kommer de sitta hemma och spela Fortnite istället, sa Lola under sammanträdet.

Därefter presenterade Anette Lundin-Grip på kultur- och fritidsavdelningen sitt tjänsteyttrande.

– I Åre kommun finns det ett brett utbud av aktiviteter och det är mycket som händer just nu. Bland annat sker det en ombyggnation av Duveds sporthall och inom några år ska en ny allhall anläggas i Undersåker. Vi är jätteglada över Lolas engagemang och vi kommer ha en fortsatt dialog med henne. Hon kommer bland annat få vara med och delta i planeringen av den nya Allhallen i Undersåker.

Kommunstyrelsen ansåg medborgarförslaget som besvarat.

 

 


På bilden: Lola Hamlin tillsammans med Anette Lundin Grip från kultur- och fritidsavdelningen och kommunalråden Mikael Sundman (VV), Can Savran (C) samt Daniel Danielsson (C).