Bild på en skidåkare

Luleå tekniska universitet etablerar sig i Åre genom ett unikt samarbete med Campus Åre LärCentrum och företagshubben House Be. Redan i januari 2019 börjar Skandinaviens nordligaste tekniska universitets första kurs på plats i Åre.

Inledningsvis kommer Luleå tekniska universitet att erbjuda två kurser i webbutveckling – den första startar i januari och den andra i april.

– Som nationellt rekryterande universitet är det mycket roligt att vi nu kan erbjuda utbildningar på ytterligare en dynamisk ort med stark framåtanda. Jag är övertygad om att Luleå tekniska universitet och Åre kommer att ha stort utbyte av varandra, säger Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Kompletterar den växande IT-näringen

Campus Åre LärCentrum ligger vid foten av Åreskutan och är en av Sveriges mest spännande studiemiljöer, med nära koppling till näringslivet och norra Europas bästa skidåkning utanför dörren. På Campus Åre finns sedan tidigare utbildningar inom bland annat turism- och upplevelsebranschen och nu kommer det alltså gå att studera på universitetsnivå i den anrika fjällbyn.

– Det är fantastiskt kul att vi får en universitetsutbildning på plats i Åre. Vi visste att det bara var en tidsfråga, men att Luleå tekniska universitet så snabbt placerar en utbildning i Åre gläder oss enormt. Vi ser stor potential i den växande IT-näringen i Åre och är övertygade om att detta ytterligare kommer lägga grunden för en stor framtida näring i Åre kommun. Samtidigt är vi väldigt glada över att få välkomna ett antal studenter till orten som vi förhoppningsvis får behålla i många år framöver, säger Martin Söderström, tillväxtchef i Åre kommun.

”Naturligt nästa steg”

2017 slog företagshubben House Be upp sina portar för att samla den växande IT- och startup-industrin som fått fotfäste i Åre. Idag har House Be över 100 anslutna företag.

– Vi har sett en växande geografisk uppflyttning till Åre av människor och företag som traditionellt återfinns framförallt i storstäderna. Allt fler letar kreativa och inspirerande miljöer att arbeta ifrån och det är vad Åre kan erbjuda. Sedan vi öppnande House Be har det gått fort, och att nu Luleå tekniska universitet väljer att etablera sig ser vi som väldigt positivt. Framförallt för de företag som på allvar satsar och söker allt fler medarbetare. Det känns som ett naturligt nästa steg för Åre helt enkelt, säger Andreas Eriksson, en av grundarna till House Be.

Följer strategin

Diös är det största fastighetsbolaget i Åre och äger fastigheterna där både House Be och Campus Åre LärCentrum huserar.

– Att ytterligare stärka Åre som tillväxtort med utbildning via Luleå tekniska universitet är såklart jätteviktigt. Det ligger också i linje med vår strategi kring stadsutveckling. Nu ser vi fram emot att få följa utvecklingen av samarbetet, säger Johan Fryksborn, affärschef på Diös för Åre/Östersund.

Mer information om utbildningarna

Luleå tekniska universitet kommer inledningsvis att ge två kurser i webbutveckling på plats i Åre:

• Webbutveckling I – introduktion (D0015D). Läsperiod 190121-190330.
• Webbutveckling II – skriptspråk och databaser (D0019E). Läsperiod 190401-190607.

Båda kurserna innebär studier på halvfart och har en omfattning om 7,5 hp vardera.

Anmälan till kurserna öppnar den 17 september. Mer information finns på www.ltu.se och www.antagning.se.